Napoleon bezoekt Holland in1811 Startpagina. Doel vd reis. Kaart reis. Aanloop . De Reis. Bronnen. Over mij.

alle websites van Roel Vos

www.roelkvos.nl


Woensdag 23 sept. en donderdag 24 sept.:
Aan boord van de Charlemagne.
De woestheid van de zee laat geen communicatie met de wal toe.

Hij schrijft onderstaande brieven:

Ik ontvang, mijn vriendin, de brief van de 24e op het moment dat ik opsta om mijn post af te werken. Ik ben op de Charlemagne, waar ik geslapen heb. Het waaide erg hard, de golven zijn hoog, maar ik heb er geen last van. Ik heb gisteren mijn gehele eskader kunnen inspecteren, schip na schip. Ik heb er hier 24 grote en die zijn in goede staat. Ik ga vanmiddag manoeuvres uitvoeren als de wind een beetje afneemt; daarna zal ik Vlissingen bezoeken en daarna zal ik me naar Antwerpen begeven. Ik heb aan Estève geschreven dat hij je 30.000 francs zendt voor je verblijf. Je kunt opdrachten geven of uitgaven doen tot 100.000 livres in Brussel, ik zal het je terug betalen. Adieu mijn lieve Louise, ik ben gelukkig te weten dat het je goed gaat.


NAP

Aan boord van de Charlemagne, op de rede van de Schelde, 25 september om 3 u. ‘s ochtends.

Opmerking:
Van Mason weten we dat Louise voor 144.035 francs heeft gekocht, waarvan zij 45.518 francs tbv. de hofdames uitgaf.

‘Mijn lieve Louise,
Het waaide gisteren erg koud. Ik heb niets van je gehoord. Ik heb twee dagen geen contact kunnen hebben met de wal. De zee was te hoog. Ik blijf morgen ook nog aan boord om manoeuvres met het eskader uit te voeren. Morgenmiddag zal ik in Vlissingen zijn en tenslotte in Antwerpen. Ik hoop vanavond te vernemen dat je goed gezond bent en dat je tevreden bent in Brussel. Ik ben niet ziek geweest, hoewel iedereen aan boord dat wel is geweest.
Adieu mijn vriendin, ik verlang ernaar je spoedig te zien.


Charlemagne, 26 september om 6 u. ‘s avonds.

Opmerking:
‘De zee was te hoog’
Op hetzelfde uur hoort Marie-Louise een onweer en een hevige regen, schrijft ze.

Napoleon heeft in zijn jeugd een ogenblik aan een loopbaan op zee gedacht. Hij vertelde graag dat hij zeebenen had. In 1815 verbaasde hij, eerst op de Northumberland en later op de Bellérohone, de Engelse zeelui door zijn goede gezondheid.
IN ZEELAND (2)