Napoleon bezoekt Holland in1811
DEN HELDER (4)
Waar thans het fort Oostoever ligt, werd in 1791/92 aan het Nieuwe Diep het Nieuwe Werk aangelegd, als kielplaats en werkplaats. Het had een vierhoekige omdijking met schutsluis, waar binnen havenwerken. Het kon worden bereikt per vaartuig, dan wel bij laag water over het Koegras. De in 1781 aangelegde batterijen zullen in 1793 in slechte staat dan wel verstoven zijn geweest. In dat laatste jaar werd, bij Kaaphoofd de batterij, de Princes van Oranje aangelegd, met onder meer 28 kanonnen van 24 pond, en nabij het Nieuwe Diep de kleinere batterij de Erfprinses. Na de revolutie in 1795 werd opnieuw een kustbatterij aangelegd bij het Horntje op Texel. Op het vasteland werden de kustbatterijen Broederschap en Vrijheid, bij Kijkduin, en Gelijkheid, bij Kleine Keet aangelegd. In 1796 werd ter plaatse van de vroegere batterij bij Barends Kribbing van 1781 de batterij de Ondeelbaarheid aangelegd, en nabij de Oude Helder (het oude dorp Den Helder) de batterij de Constitutie, spoedig weer opgeven. Het samenstel van kustbatterijen bij Den Helder bezat als geheel geen landfront.

Het lag aan de zuidzijde praktisch open voor een vijand, indien deze troepen zou ontschepen zuidelijk van Kleine Keet. Een landfront zou ter verdediging meer troepen hebben gevraagd, dan toen in geval van oorlog beschikbaar zouden zijn. Bovendien meenden deskundigen dat ontscheping van troepen op de open kust onwaarschijnlijk was. Begin 1799 werden de kustbatterijen Broederschap, Vrijheid en Gelijkheid opgeheven. Ter elfde ure, toen een Engelse vloot reeds voor onze kust kruiste, werd nog besloten tot het toevoegen van een mortierbatterij aan de batterij de Unie (vroeger de Erfprinses) en tot het maken van een keelsluiting aan de batterijen Kaaphoofd (de Revolutie) en de Unie. Verder tot het aanleggen van enige aardwerken ten behoeve van een landfront, onder andere bij de Vijfsprong die niet tijdig meer voltooid konden worden.
In fort Kijkduin
Den Helder lag vroeger in de schaduw van Huisduinen, dat tot ver in de 17e eeuw een welvarend walvisdorp was. Zo'n vierhonderd jaar geleden lag Huisduinen op een eiland. Onder het eiland van Huisduinen lag het eiland 't Oghe, dat rond 1300 nog 13 bij 9 kilometer groot was. Eind 18e eeuw onderkende Napoleon het strategisch belang van Kop van Noord-Holland. Hij noemde het wel 'het Gibraltar van het Noorden' en bracht een verdedigingslinie van diverse forten aan.