Napoleon bezoekt Holland in1811
 
Napoleon bezoekt Den Helder
 Op 15 oktober 1811 verliet Napoleon Amsterdam om een bezoek te brengen aan Den Helder, waarvan hij een belangrijke oorlogshaven wilde maken. 's Avonds om zes uur arriveerde de Keizer te paard alhier en liet zich vergezellen door de Amsterdamse Garde d'Honneur. Hij overnachtte in het "Landhuis" en bezocht de volgende dag Texel waarvan hij 's avonds terugkeerde.
  De 17e 's morgens bezocht Napoleon om zes uur te paard de forten Lasalle (Erfprins) en Morland (Kijkduin), die nog niet met geschut bewapend waren en waaraan reeds Frs. 2.000.000 waren besteed. 's Middags ging hij per sloep over het Nieuwe Diep en bezocht het fort Du Gommier (Het Nieuwe Werk). Over hetgeen hij gezien had was hij bepaald opgetogen. Daarom verlangde hij dat de forten Morland, Lasalle en l'Ecluse (Dirks Admiraal) in oktober 1812 zover gevorderd moesten zijn dat zij in verdedigbare staat waren. Nog dezelfde avond keerde hij met grote spoed terug naar Amsterdam.
In zijn decreet van 31 oktober 1811 bepaalde Napoleon dat het Nieuwe Diep, Medemblik en Hellevoetsluis voortaan uitsluitend oorlogshavens zouden zijn.
 
Op 15 maart 1812 werd verder besloten het Nieuwe Diep tot een oorlogshaven van de eerste rang te maken. Nog datzelfde jaar werd fort Du Gommier (voorheen het Nieuwe Werk), ter bestrijding van het Koegras, voorzien van een banket en emplacementen voor geschut. Het geheel werd gepalissadeerd met enige barrieren en een bedekte weg met lunet. In 1813 werd de batterie "Le Réparateur" (Hersteller) gesloopt voor het opwerpen van de westelijk te bouwen batterie "Roi du Rome" (vernoemd naar de zoon van Keizer Napoleon). De geplande linie van fort Lasalle naar fort l'Ecluse en vandaar naar fort Du Gommier werd niet gerealiseerd. Hoewel de bouw van de fortificatiën voornamelijk een Franse aangelegenheid was, waren er ook Nederlandse officieren-ingenieurs in Franse dienst bij betrokken.
 Terwijl Wellington vanuit Spanje Frankrijk binnenviel, werd Napoleon in de Volkerenslag bij Leipzig (16-19 oktober 1813) verslagen. Na de laatste tegenstand op Franse bodem konden de verbondenen in maart 1814 Parijs binnentrekken.
In december 1813 en februari 1814 liet admiraal Verhuell , in verband met onbreken van voldoende bezettingstroepen, de forten l’ Ecluse en du Falga opblazen en verder ontmantelen. De overige werken van de aan hem toevertrouwde stelling wist hij tot 4 mei 1814 voor Keizer Napoleon te behouden.
 
DEN HELDER (2)