Bezoek aan
Sint-Helena

© 2009 Roel K Vos


Home. Omhoog. fotoos1. Sint Helena 001. Sint Helena 002. Sint Helena 003. Sint Helena 004. fotoos2. Sint Helena 005. Sint Helena 006. Sint Helena 007. Sint Helena 008. Sint Helena 009. fotoos3. Sint Helena 010.

15.00u. op het achterdek. Thuis las ik over de boer Beats, die na bedreiging door Hudson Lowe werd weggestuurd. In de begintijd(1673) werd het eiland door de Engelse koning Charles II via een acte van eigendom geschonken aan de Engelse Oostindische Compagnie. Deze stelde een gouverneur aan. Hij en zijn opvolgers bepaalden alles.

‘In de begintijd was de gouverneur verantwoordelijk voor zo’n zeventig mannen en vrouwen uit Engeland en twee dozijn zwarte slaven uit Madagaskar. De Engelse kolonisten waren mensen, die geld noch goed bezaten en het was pure wanhoop, die hen er toe had gebracht de zeereis te aanvaarden naar een plek, waarover ze niets wisten. Er was hun verteld dat Sint-Helena een lusthof was en ook dat elke man, die er naar toe ging, acht hectare land, twee koeien, zaden, planten, fokvee en de beschikking over slaven zou krijgen. Verder voldoende levensmiddelen voor de eerste negen maanden voor het hele gezin. Kolonisten, die er voor kozen aan de oostkant van het eiland te gaan wonen, pal op de passaatwinden, werd als extra een dubbele portie land geboden, maar zodra de mensen dat gebied hadden bekeken, bleven ze meestal ver uit de buurt. Hoewel enkele kolonisten er in slaagden rijk te worden, bleef het merendeel erg arm en was hun positie weinig beter dan die van pachters. Een van de vrouwen kreeg dertig zweepslagen op haar naakte lichaam, omdat ze een scheepskapitein had belasterd en een andere vrouw moest een boete van een shilling betalen, omdat ze op zondag het eiland had vervloekt. Gevangenisstraf en de zweep werden regelmatig toegepast, waarbij de slaven onder de kolonisten stonden en die weer onder de ambtenaren van de Compagnie. Als een man niet hard genoeg werkte op zijn eigen land, werd dat land geconfisceerd en werd hij met lege handen naar Engeland terug gestuurd.’(uit: Het laatste Eiland van de keizer, Julia Blackburn, 1992, pag. 35-35.)


Nu begin ik daarvan iets te begrijpen.