NAPOLEON
reist door Holland

27 april tot 1 juni 1810


deel 1. deel 2. deel 3. deel 4. deel 5. deel 6. deel 7. deel 8. deel 9. deel 10. deel 11. Over mij.

alle websites van Roel Vos

www.roelkvos.nl

hij eenige scherpe woorden tot de katholieke geestelijkheid richtte omdat zij niet in ambtsgewaad voor hem verschenen was.
Van Breda begaven H.H. M.M. zich naar `s Hertogenbosch alwaar zij `s avonds tegen half zeven aankwamen en twee dagen overbleven. Den volgenden dag besteedde Napoleon, na afloop der gehouden audientie, om de stad en hare vestingwerken in oogenschouw te nemen.
In den vroegen morgen van de 8sten vertrok de hofstoet van uit den Bosch over Geertruidenberg naar Bergen-op-Zoom. In laatstgenoemde plaats bleef men overnachten om den volgenden morgen door Zuid-Beverland naar Walcheren te reizen.
Het was niet de eerste maal dat Napoleon den Zeeuwschen bodem betrad. In 1803 bezocht hij het eiland Walcheren als eerste consul en in 1810 als oppermachtig gebieder. Ingevolge een Keizerlijk Decreet van 26 April 1810 was de provincie Zeeland gevoegd bij het Departement der beide Nethen en maakte daarvan het arrondissement Middelburg uit. Van dit arrondissement werd Du Bosch onder-prefekt terwijl als prefekt der Beiden Nethen fungeer­de Chevalier de Voyer d'Argençon.
Zoodra nu het bericht van `s Keizers komst aan dit nieuw geannexeerde gewest was aangekondigd werden er te Middelburg heel wat toebereidselen gemaakt om den gevreesden monarch te ontvangen en niet ondienstig acht ik het hieromtrent een en ander uit de raadsnotulen dier plaats mede te delen.
Den 5en Mei werd in de raadsvergadering door den Wethouder Stavorinus gerapporteerd dat de landdrost tijding had bekomen, dat de Keizer met zijne gemalin aan al de steden in Zeeland een bezoek zou komen brengen en voor deze toernee reeds onderweg was.
De weinige dagen die dit bezoek voorafgingen werden besteed om met spoed de nodige toebereidselen voor een waardige ontvangst te maken. Eerstens werd bepaald dat een algemene illuminatie, moest plaats vinden en een eerepoort op den Dam zou worden opgericht, benevens een portique aan den Dambrug. Vervolgens moest de lantaarnpaal op de Markt worden versierd en de Abdijtoren `s avonds verlicht zijn met handlantaarnen voor zoover die de ingezetenen voor dit gebruik wilden afstaan.