© 01 juni 2015 Roel K Vos


Napoleon- route 
in België

Waterloo

Wellington Museum
Wellington vestigde van 17 tot 19 juni 1815 zijn hoofdkwartier in een herberg in het centrum van het dorp Waterloo. Het is dankzij of omwille van deze locatie dat de veldslag de naam van Waterloo draagt. Net als 124 andere plaatsen in de wereld.
Na de slag van Les Quatre-Bras, vestigde Wellington van 17 tot 19 juni 1815 zijn hoofdkwartier in de Auberge Bodenghien, in het centrum van het dorp Waterloo. Het is daar dat hij zijn zegebulletin opstelde en de veldslag de naam Waterloo gaf. Ten nadele van Mont-Saint-Jean, Plancenoit of La Belle-Alliance, zoals sommige andere partijen hadden gewild.

Maar zelfs Napoleon gaf de gevechten van 18 juni 1815 de naam Waterloo, waardoor het doorgangsdorpje dat het toen was, in de schaduw van het zoniënwoud, een universeel aura kreeg.Sindsdien huisvest dit grote gebouw uit 1705, een opmerkelijk museum dat per deelnemend leger de verschillende fases van de gevechten evoqueert, en ook de gevolgen die de slag had voor de geschiedenis van Europa en de wereld. Er is overigens een zaal gewijd aan de 124 overige plaatsen met de naam Waterloo, verspreid over de hele wereld. Ze werden doorgaans gesticht door gedemobiliseerde Engelse veteranen die een lapje grond hadden gekregen in de koloniën en die de naam van hun laatste glorieuze veldslag wilden vereeuwigen

Plaatsen

Rechtover het museum verrijst de Koninklijke Kapel van Waterloo, in 1687 gebouwd voor de Spaanse koning Karel II, met de hoop dat hij hiermee een mannelijke afstammeling zou krijgen. Wat hij overigens nooit kreeg. De dag na de veldslag werd ze verbouwd tot herinneringsplaats voor de overwinning van Wellington en zijn geallieerden. De muren van de aangrenzende kerk zijn opgesmukt met tal van grafplaten van officieren en soldaten die sneuvelden in de strijd.